Visst gör det ont när koppar brister

I veckan skickades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till samtliga hushåll i Sverige. Där hittar vi tips om hur vi kan förbereda oss för det värsta. Men en kris behöver inte vara nationell eller global för att vända upp och ner på tillvaron. Den kan också drabba dig personligen.
Det finns ett par riktigt stora saker du aldrig önskar uppleva som bostadsägare. Den värsta är eld. Den näst värsta är nog vatten. Och den här veckan fick jag erfara just det senare – en personlig kris, när ett kopparrör gav upp, och jag fick möta vatten.
Föreställ dig det här: Du har varit borta över natten. Din fru lämnade huset tidigt på morgonen, och ni kommer hem tillsammans runt 20.30. Där och då möts ni av ett av de värsta fenomen en bostadsägare kan drabbas av – vatten.
Golvet är blött. En matta simmar i en pöl. Pulsen stiger när ni följer vattnets bana bakåt, likt detektiver på jakt efter ledtrådar. Din första misstänkte är diskmaskinen, men till slut hittar du boven: En vattenutkastare på husets framsida, med en frostvakt som fallerat och ett smalt rör av koppar vars gängor gett vika för isbildningen.
Det är svårt att greppa kraften i vatten förrän du ser vad det kan göra på bara några timmar. Väggar sväller, parketten bucklar sig, och oron sätter sig i magen. Vad har gått sönder? Hur mycket kommer det att kosta? Och framför allt – hur hanterar vi det här nu?
Först och främst gäller det att agera snabbt. Stänga av husets vattentillförsel. Moppar och trasor fram för att få bort de värsta vattenmassorna. Sedan kontakta försäkringsbolaget, saneringsfirma och rörmokare. Det är kaotiskt, men det går att få ordning.
Men sedan kommer nästa problem: vardagen. Hur gör man utan rinnande vatten? När broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” skickades ut 2018 köpte vi fina vattendunkar. Men de hamnade i garaget efter förra flytten. Det slutade med att jag sent på kvällen fick gå till grannen med mössan i hand för att be om hjälp.
Det är här jag inser vikten av god hemberedskap. Förberedelse handlar inte bara om krig och katastrofer – oftare är det vardagen som är boven. Små saker gör stor skillnad: den där extra dunken med vatten, en enkel våtmopp och hink i städskåpet, eller en checklista på kylen med viktiga nummer.
År 2021 kostade vattenskador Sverige 3,4 miljarder kronor. Många av oss bor i hus med äldre rör som börjar nå sin tekniska livslängd. När allt fungerar känns det kanske inte angeläget att tänka på vattenreserver eller att kontrollera rören. Men det borde vi göra. För det handlar om trygghet – att kunna hantera en kris, även när det ”bara” är en pöl i köket som står för dramatiken.
För när kopparn brister är det inte bara vatten som flödar. Det är pengar, energi och, ärligt talat, en del av ens förstånd. Så nästa gång du ser en droppande kran eller hör ett misstänkt ljud i väggen, ställ dig frågan: Hur redo är jag för det otänkbara?
Läs broschyren som kom med posten. Och varför inte passa på att göra ett fynd denna Black Friday-helg – en vattendunk, ett stormkök, något att varma sig med eller kanske uppdatera den där vattenutkastaren med frostvakt som suttit ett år för länge?
För när krisen väl är här, vill du inte stå där som jag – låna vatten av grannen och vänta 14 timmar innan den räddande rövskåran tittar fram under diskbänken. För att tygla vattnet innan det åter kan släppas fram under kontrollerade former.
Mikael Eriksson Andresen