| | |

Strandenprojektet fortsätter att beröra – och uppröra

Illustration av nya Strandens skola. Bild: Illustration Mora kommun/Tengbom

I samband med valet till Europaparlamentet i början av juni gick moraborna även till val i frågan om ”Strandenprojektet” – det vill säga byggandet av en ny högstadieskola på området stranden.

Att en kommun bygger en ny skola hör inte till ovanligheterna i Sverige. så sent som 2016 invigdes till exempel den nya skolan i grannkommunen Älvdalen. I väldigt få fall ses detta som en större händelse än att beslut kan fattas över ett par halvljumma koppar kaffe i ett utbildningsutskott, eller barn- och fritidsnämnd. Ack i Mora kommun har placeringen av den planerade nya skolan skapat så starka känslor att det bildats en stark folkopinion i frågan. Inför valet till Europaparlamentet såg sig kommunledningen på grund av detta nödgade att låta frågan gå till folkomröstning innan detta skulle framtvingas av den engagerade ”nej-sidan”.

Att placera den nya skolan på strandenområdet borde i sig inte skapa så stora kontroverser eftersom det legat en högstadieskola på platsen i decennier innan dåvarande Strandens skola brann ner i april 2003.

Resultatet i folkomröstningen i juni blev dock, för ledande politiker det värsta tänkbara. ”Nej-sidan” fick 5987 röster, ”ja-sidan” fick 3002 röster och 7273 personer struntade i att rösta. Följaktligen hävdar ”nej-sidan” att dom vunnit omröstningen, eftersom dom fick fler röster än ”ja-sidan”. ”Ja-sidan” hävdar å andra sidan att ”nej-sidan” bara fått 35% av det totala antalet röster från de röstberättigade. Även om 7273 personer inte bryr sig kan vi ju inte bortse från dessa, utan de bör räknas till fördel för det liggande förslaget om ny skola på Stranden.

Mikael Eriksson Andresen

Läs också!